Bemærk at hvis du indtaster forkerte login-oplysninger mere end 3 gange bliver din bruger låst..

Følg med i projektet Selvstyrende teams i hjemmeplejen
Herunder kan du læse mere om projektet og hvordan det forløber i de fire bysamfund
-
Kort fortalt går projektet ud på at afprøve nye måder at organisere arbejdet og hjælpen til borgerne på. Med projektet har hjemmeplejen samtidig igangsat et stort kulturforandringsprojekt, der rækker ud over projektperioden.
En mere uddybet beskrivelse af projektet finder du i denne PDF-fil og i projektets midtvejsevaluering.Projektet er blevet omdrejningspunkt for en række relevante forbedringstiltag i hjemmeplejen, som trækker dem i retning af en fælles model, hvor der arbejdes efter en mere genkendelig struktur og fælles ”rytme” på tværs af områderne. I midtvejsevalueringen kan du også læse om de foreløbige tegn på effekt af de forandringer, som er iværksat.
Læs også VIVE's nye casebeskrivelse af vores projekt
Projektet har tre målsætninger - for borgerne, medarbejderne og hjemmeplejen:
Borgerne skal opleve:
-
Større personkontinuitet og dermed kendskab i mellem borger og medarbejdere, som giver øget tryghed.
-
Mere fleksibel hjælp, som i endnu højere grad tager afsæt i den enkelte borgers ønsker, aktuelle ressourcer og behov.
-
Øget sammenhæng og koordinering mellem både vagtlag og indsatser.
Medarbejderne skal opleve:
-
Øget trivsel og faglig stolthed.
-
Øget indflydelse på den daglige planlægning og tilrettelæggelse af hjælpen.
-
At alles faglighed kommer i spil og gør nytte ift. at forebygge og løfte borgerne.
Og samlet ad den vej skal vi bidrage til målsætninger for hjemmeplejen om:
-
Høj borgertilfredshed
-
Øget faglig kvalitet og patientsikkerhed
-
En attraktiv arbejdsplads (fastholdelse og rekruttering)
-
En mere sammenhængende hjemmepleje - også på tværs af bysamfund
-
-
Udviklingen af mere tværfaglige og selvtilrettelæggende teams er en kulturforandring, som kræver tålmodighed i form af små og sikre skridt, hvor medarbejdernes engagement og opbakning sikres undervejs.
Teamorganisering betyder blandt andet ændrede forventninger til rolle og adfærd hos de enkelte faggrupper. Lige som den enkelte leder skal forholde sig til, hvad det betyder for rollen som leder og daglige ledelsespraksis.
Hertil kommer, at der løbende identificeres en række forudsætninger for teamorganiseringen, som involverer mange andre end hjemmeplejen.
-
For at skabe en struktur for det løbende forbedringsarbejde i hjemmeplejen er der etableret et forbedringsteam i hvert hjemmeplejeområde. Disse understøtter organisatorisk læring og gradvis implementering af forandringerne. Deres opgaver et at:
- drive udviklingen og etableringen af faste, selvstyrende og tværfaglige teams ude i det enkelte område ved at anvende forbedringsmodellen til løbende at iværksætte, evaluere og udvikle på tilpasninger af teamorganiseringen
- understøtte implementeringen af fælles beslutninger på tværs af hjemmeplejen med betydning for teamorganisering
- være ”forandringsagenter” i området og bidrage til at beslutninger og tiltag bliver omsat til konkret handling og adfærd i dagligdagen.
Repræsentanter fra hvert forbedringsteam indgår i et tværgående netværk, som mødes løbende for at erfaringsudveksle og skabe de nødvendige forudsætninger på tværs.
-
Her kan du få svar på de mest stillede spørgsmål om projektet:
Betyder ”selvstyrende”, at jeg ikke (længere) skal have en leder?
”Selvstyrende” betyder ikke fravær af ledelse, men det kan betyde, at din leders rolle og opgave ændres sig, fx i retning af en mere coachende rolle i forhold til teamet.
Betyder ”selvstyrende”, at visitationen skal nedlægges?
Nej, vores eksisterende BUM-model fungerer fint. Men vi skal kigge på, hvordan vi bliver bedre til at udnytte fleksibiliteten i pakkerne, så hjælpen i endnu højere grad tager afsæt i den enkelte borgers ønsker, aktuelle ressourcer og behov.
Betyder ”selvstyrende”, at jeg ikke kommer til at kende min køreplan?
Nej, du skal stadig kende din køreplan, men du vil forhåbentlig få mere indflydelse på den.
Jeg synes det hele virker meget uklart! Hvorfor kan I ikke give en konkret beskrivelse af, hvordan det kommer til at fungerer i praksis?
Fordi vi finder det vigtigt, at I som medarbejdere er med til at bestemme, hvordan vi konkret skal skrue det hele sammen. Derfor har vi nedsat et forbedringsteam i hver hjemmeplejegruppe, der løbende skal udvikle, afprøve og evaluere de nødvendige forandringer for at opnå de ønskede målsætninger.
Hvornår er vi i mål?
Med projektet har hjemmeplejen igangsat en bevægelse, som vi ikke kender det præcise endemål på. Hjemmeplejen vil vedvarende arbejde med udvikling, forbedringer og prøvehandlinger – det stopper aldrig.
-
Har du spørgsmål mv. til projektet, kan du kontakte projektleder Nina Bonafede på nbon@fredensborg.dk eller mobil 93 90 97 10